Sunday, January 16, 2011
Vavuval Ayam
Bahan - bahan :
1/2 kilo ayam - dipotong kecil sehingga 32 ketul
1 sudu serbuk cili
1/2 sudu ketumbar
1/4 sudu jintan manis
1/4 sudu jintan putih
1/2 sudu serbuk kayu manis
1/4 sudu kayu lawang - dikisar menjadi serbuk
1/2 sudu gula
garam secukup rasa
sedikit air
sedikit daun kari
1 biji bawang besar dipotong
2 ulas bawang putih dihiris
20 gm halia dicincang
cara membuat :
1.panaskan minyak dan tumis halia, bawang putih sehingga kekuningan. kemudian masukkan daun kari.
2. seterusnya masukkan ayam dan gaul sebati. masak selama 15 minit.
3. kemudian masukkan erbuk cili ,ketumbar, jintan manis, jintan putih, serbuk kayu manis, serbuk lawang dan gula. gaul sebati dan masak lebih kurang 5 minit.
4. kemudian masukkan garam dan akhir sekali masukkan bawang besar dan masak seketika. hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment