Bahan - bahan :
1 kilo ayam - dipotong dan dibersihkan
10 gm serbuk cili - dicampur sedikit air
1/2 sudu gula
20 gm lengkuas - dicincang halus
5 gm kunyit hidup - dicincang halus
2 biji bawang merah - dihiris halus
4 ulas bawang putih - dihiris halus
1 sudu air limau nipis
1 sudu asam jawa
garam
1 gelas santan pekat
1 gelas santan cair
sedikit daun kari untuk menumis
cara membuat :
1. panaskan minyak dan masukkan lengkuas, kunyit hidup, bawang merah, bawang putih dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
2. setelah itu, masukkan rempah cili yang telah digaul dengan sedikit air dan juga garam
3. setelah pecah minyak, masukkan santan cair lalu dikacau rata. kemudian masukkan 1/2 gelas air. masukkan air limau nipis dan juga air asam jawa. masak seketika sebelum masukkan ayam.
4. biarkan seketika lalu tuangkn santan pekat dan masak lebih kurang 5 minit sebelum diangkat.
No comments:
Post a Comment