About Me

My photo
simple person with a sweet smile ( i guest ) hahaha

Thursday, January 6, 2011

Biscotti Buah Buahan




A) Diadunkan bersama :


100 ml Krime Sejat Marigold

3 butir telur dipukul perlahan-lahan

4 sudu kecil Esen Vanila


B) diadun bersama :


200 gm tepung badan

300 gm Campuran buah-buah kering

240 gm gula halus


C) Diayak bersama :


520gm tepung gandum

1 1/4 sudu kecil serbuk penaik


Cara membuat :


1. panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Campurkan bahan B dan C hingga buah-buahan kering tadi disalur dengan tepung

2. buatkan lubang di tengah-tengah adunan tadi dan perlahan-lahan masukkan bahan A. Uli hingga menjadi doh. (jika doh kering dan hancur, tambahkan lagi beberapa sudu krimer sejat marigold

3. bentukkan adunan menjadi beberapa ketulan roti kecil dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilengserkan

4. bakar selaa 25 minit. keluarkan dan biar sejuk.

5. ketulan roti yang dibakar tadi dihirs nipis-nipis dan bakar lagi selama 40 minit pada suhu 140'C atau sehingga hirisan menjadi kering dan rangup

6. biarkan sejuk sebelum disimpan dalam botol kedap udara.

No comments:

Post a Comment