Sunday, January 16, 2011
Kari Kambing
Bahan - bahan :
1 kg daging kambing dipotong dadu
200 gm minyak sapi
5 cm kayu manis
4 bji bawang merah - dihiris nipis
5 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 sudu serbuk rempah kari digaul sedikit dengan air.
3 tangkai cili hijau - digiling
5 tangkai cili merah - digiling
5 cm kunyit hidup - digiling
1 kuntum bunga lawang
1/2 sudu serbuk kas-kas
garam secukup rasa
1 cawan pati santan.
cara membuat :
1. panaskan minyak sapi dan masukkan kesemua rempah kari tadi. tumis hingga naik bau.
2. kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. kecilkan api dan masak hingga layu. masukkan rempah kari dan gaul rata.
3. apabila naik bau, masukkan lada hijau yang telah digiling tadi. masukkan daging dan garam secukup rasa.
4. kemudian masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. kecilkan api dan biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga daging empuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment