Bahan - Bahan :
1 kilo udang
3 papan petai
1 biji kelapa - diambil santannya
4 sudu besar tempoyak
Garam dan serbuk perasa
Bahan Untuk Digiling :
10 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
1 biji kelapa - diambil santannya
5 ulas bawang merah
Bahan Untuk Dihiris :
5 batang serai
4 helai daun kunyit
5 tangkai pucuk ubi
3 tangkai pucuk labu
4 helai daun kaduk
Cara Membuat :
1. Udang dibersihkan. Kupas petai dan ambil isinya, manakala kulitnya dibuang bersih.
2. Masukkan santan bersama bahan yang telah digiling tadi dan panaskan hingga pekat.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dihiris tadi dan diikuti dengan petai, udang dan tempoyak.
4. Tambahkan garam dan serbuk perasa. Kacau seketika dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment