Bahan - bahan
1 bahagian kepala ikan merah
5 biji bawang merah dihiris halus
4 ulas bawang putih dihiris halus
1/2 camca teh halba campur
2 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 tangkai daun kari
3 camca besar erbuk rempah kari (dibancuh dengan sedikit air)
1 cawan pati santan
1/2 cawan air asam jawa
4 biji bendi
2 biji tomato dbleh 2
2 tangkai cili merah dan hijau
minyak untuk menumis
sedikit garam
cara membuatnya :
1. panaskan minyak dalam kuali. tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau
2. masukkan halba campur, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun kari. tumis hingga naik bau
3. masukkan serbuk kari yangtelah dibancuh dan masak hingga pecah minyak. kemudian masukkan kepala ikan, santan dan garam
4. masak hingga mendidih. kemudian masukkan air asam jawa, bendi, tomato, cili hijau. kacau seketika dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment