Bahan - Bahan :
1 biji jantung pisang - direbus dan dihiris halus
10 tangkai cili padi
1/2 cawan santan
2 sudu besar udang kering
2 biji cili merah
1 batang serai
1/2 inci halia
2 biji bawang besar - dihiris
1/2 sudu besar lada hitam
200 gm perut lembu - direbus hingga lembut
2 biji limau nipis
4 sudu besar kerisik
Garam dan Gula
Cara Membuat :
1. Maskkan santan bersama cili padi, serai, halia dan udang kering yang telah dikisar. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan serbuk lada hitam.
1 biji jantung pisang - direbus dan dihiris halus
10 tangkai cili padi
1/2 cawan santan
2 sudu besar udang kering
2 biji cili merah
1 batang serai
1/2 inci halia
2 biji bawang besar - dihiris
1/2 sudu besar lada hitam
200 gm perut lembu - direbus hingga lembut
2 biji limau nipis
4 sudu besar kerisik
Garam dan Gula
Cara Membuat :
1. Maskkan santan bersama cili padi, serai, halia dan udang kering yang telah dikisar. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan serbuk lada hitam.
2. Gaulkan jantung pisang yang telah dihiris dengan perut lembu, bawang besar dan cili yang telah siap dihiris nipis serta santan
3. Perahkan asam limau dan masukkan garam, gula serta kerisik. Gaul hingga rata dan hidang.
No comments:
Post a Comment