Monday, December 27, 2010
Nasi Daging Air Asam
Bahan A :
1 kg beras
500 gm rempah kurma
500 ml susu cair
500 ml minyak sapi
3 helai daun pandan
1.5 liter air
Garam
Bahan B :
100 gm bawang merah
3 cm halia
50 gm bawang putih
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan Untuk Air Asam :
100 gm tomato - dihirs
5 tangkai cili padi - dihiris
4 biji cili merah - dihiris
3 ulas bawang merah - dihiris
1 sudu kerisik
Sedikit belacan bakar
Sedikit air asam jawa
Jus limau nipis secukupnya
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan B
2. Masukkan rempah kurma dan masak hingga wangi.
3. Masukkan daging, air, susu, daun pandan lalu kacau hingga sebati.
4. Apabila mendidih, masukkan beras. Perlahankan api lalu biarkan ia masak hingga nasi kuning
5 Sedia untuk dihidang.
Cara membuat air asam :
1. Masukkan ke semua bahan yang dihiris ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
2. Hidangkan bersama nasi daging yang siap dimasak tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment