Bahan Untuk Isi :
2 ekor ikan haruan
5 ekor ikan puyu
2 ekor ikan keli
200 gm serbuk kari ikan
150 gm bawang merah - dikisar
100 gm bawang putih - dikisar
300 ml santan
1 kuntum bunga kantan
100 gm bendi
100 gm tomato
100 g timun
Sedikit daun kesum
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak masak
Cara Membuat :
1. Panaskan minya, tumis bahan-bahan yang dikisar bersama daun kesum dan bunga kantan. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan serbuk kari ikan dan kacau hingga pecah minyak.
3. Selepas itu, masukkan air asam jawa dan santan. kacau hingga mendidih.
4. Apabiula mendidih, masukkan ikan, bendi, tomato dan timun.
5 Setelah masak, angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment