Bahan - Bahan :
Ikan siakap 4 ekor
Daun pisang
Minyak untuk menggoreng
Bahan Untuk Kuah :
Sebiji Kelapa - diambil santannya
7 tangkai cili api
Kunyit hidup
Bawang kecil 3 biji
Bawang putih 2 ulas
Bawang besar 1 biji - dipotong 4
Sekeping asam keping
Gula dan Garam
Cara Membuat :
1. Tumbuk kunyit bersama sedikit garam sehingga lumat. Masukkan cili api, bawang kecil dan bawang putih. Tumbuk hingga hancur.
2. Tumiskan bahan tadi hingga naik bau. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Kemudian bawang besar dan asam keping. Biarkan mendidih seketika. Ketepikan.
3. Sediakan kuali leper, letakkan sedikit minyak untuk menggoreng, kemudian letakkan daun pisang di atas minyak tadi.
4. Masukkan kuah yang telah dimasak tadi ke atas daun pisang. Kemudian letakkan ikan. Biarkan ikan mereneh didalam kuali tersebut selama 4 jam (mengikut petua orang tua jika ingin ikan lebih sedap) . Api biarlah kecil.
5. Setelah siap, boleh dihidang .
No comments:
Post a Comment