About Me

My photo
simple person with a sweet smile ( i guest ) hahaha

Sunday, December 26, 2010

Ikan Lempeng



Bahan - Bahan :


Ikan siakap 4 ekor

Daun pisang

Minyak untuk menggoreng


Bahan Untuk Kuah :


Sebiji Kelapa - diambil santannya

7 tangkai cili api

Kunyit hidup

Bawang kecil 3 biji

Bawang putih 2 ulas

Bawang besar 1 biji - dipotong 4

Sekeping asam keping

Gula dan Garam


Cara Membuat :

1. Tumbuk kunyit bersama sedikit garam sehingga lumat. Masukkan cili api, bawang kecil dan bawang putih. Tumbuk hingga hancur.

2. Tumiskan bahan tadi hingga naik bau. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Kemudian bawang besar dan asam keping. Biarkan mendidih seketika. Ketepikan.

3. Sediakan kuali leper, letakkan sedikit minyak untuk menggoreng, kemudian letakkan daun pisang di atas minyak tadi.

4. Masukkan kuah yang telah dimasak tadi ke atas daun pisang. Kemudian letakkan ikan. Biarkan ikan mereneh didalam kuali tersebut selama 4 jam (mengikut petua orang tua jika ingin ikan lebih sedap) . Api biarlah kecil.

5. Setelah siap, boleh dihidang .

No comments:

Post a Comment