500 gm daging batang pinang
1 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu serbuk cili
1 sudu besar bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
Garam & Gula
Bahan Untuk Membuat Air Asam :
10 tangkai cili padi dihiris
10 biji tomato - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 sudu besar belacan
1 mangkuk air asam jawa
1 biji limau nipis
Garam & Gula
Cara Membuat :
1. Perap daging dengan serbuk cili, lada hitam dan bahan yang telah dikisar. Perapkan selama 1 jam.
2. Bakar daging dengan suhu 180 darjah celsius selama 1 jam.
3. Ambil air asam jawa, campurkan bersama belacan, cili padi, tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa dan air limau nipis. Hidangkan bersama dengan daging yang telah siap dibakar.
No comments:
Post a Comment