About Me

My photo
simple person with a sweet smile ( i guest ) hahaha

Wednesday, December 22, 2010

Ayam Pandan




Bahan - Bahan :

500 gm ayam - dihiris kecil
30 helai daun pandan yang besar

Bahan Untuk Diperap :

20 gm bawang putih - ditumbuk
6 batang akar daun ketumbar
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar sos ikan 1 sudu besar gula
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk kari Thao
1 sudu makan kicap pekat

Cara Membuat :

1. Akar daun ketumbar dicincang halus kemudian dicampur dengan bagan-bahan perapan. Perap ayam dengan bahan tersebut selama 3 jam.

2. Kemudian bungkus ayam dengan daun pandan.

3. Setelah dibungkus, kukus selama 10 minit dan kemudian goreng. Hidangkan ketika masih panas.

No comments:

Post a Comment