About Me

My photo
simple person with a sweet smile ( i guest ) hahaha

Wednesday, December 22, 2010

Ayam Percik Kelantan





Bahan - Bahan :

1 ekor ayam
1 mangkuk santan (diambil daripada sebiji kelapa)

Bahan Untuk Dikisar :

5 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
1/2 sudu besar jintan manis
1 keping asam keping
2 sudu besar tepung beras - cairkan dengan air
100 gm gula melaka
Garam, gula dan serbuk perasa.

Cara Membuat :

1. Masukkan santan kedalam periuk bersama bahan yang telah dikisar. Didihkan dengan api yang perlahan.

2. Masukkan asam keping, tepung beras yang dicairkan, garam, gula serta serbuk perasa secukup rasa. Masak hingga pekat.

3. Setelah itu, gaulkan bersama ayam dan bakar atau panggang sehingga kekuningan. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment