Bahan - Bahan :
500 gm bihun
300 gm udang
4 biji telur
200 gm isi udang
200 gm tauge
6 tangkai daun sup
Bahan Untuk Kuah Laksa :
500 gm sambal laksa
500 gm santan
200 gm susu cair
300 gm tulang ayam
Cara Membuat :
1. Rebus bihun bersama tauge
2. Kemudian, rebus udang (bersama kulit) dan ayam ke dalam 2.5 liter air dan biarkan mendidih.
3. Keluarkan udang dan ayam dari air rebusn. Isi ayam dicarik-carik hingga halus manakala udang dibuang kulitnya.
4. Masukkan perencah laksa dan kacau menggunakan api yang perlahan. Setelah mendidih, masukkan susu cair dan santan. Masukkan garam dan biar seketika
5. Masukkan bihun dalam mangkuk
6. Hiaskan dengan teur rebus dipotong bersama tauge isi ayam, udang dan daun sup. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment