About Me

My photo
simple person with a sweet smile ( i guest ) hahaha

Thursday, December 23, 2010

Mee Laksa Sarawak (Bihun)




Bahan - Bahan :


500 gm bihun

300 gm udang

4 biji telur

200 gm isi udang

200 gm tauge

6 tangkai daun sup


Bahan Untuk Kuah Laksa :


500 gm sambal laksa

500 gm santan

200 gm susu cair

300 gm tulang ayam


Cara Membuat :


1. Rebus bihun bersama tauge

2. Kemudian, rebus udang (bersama kulit) dan ayam ke dalam 2.5 liter air dan biarkan mendidih.

3. Keluarkan udang dan ayam dari air rebusn. Isi ayam dicarik-carik hingga halus manakala udang dibuang kulitnya.

4. Masukkan perencah laksa dan kacau menggunakan api yang perlahan. Setelah mendidih, masukkan susu cair dan santan. Masukkan garam dan biar seketika

5. Masukkan bihun dalam mangkuk

6. Hiaskan dengan teur rebus dipotong bersama tauge isi ayam, udang dan daun sup. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment